Glutenfria kanelbullar ca 40 st
Glutenfria lussekatter
Plommonmarmelad
50 g röd jäst för söta degar
5 dl kall mjölk
2 msk fiberhusk
1 dl vit sirap
1 tsk stötta kardemummakärnor
½ tsk salt
150 g mjukt smör eller margarin
1 ½ dl kesella
ca 1,9 liter glutenfri mjölblandning (ca 1140 g)
Fyllning:
50-75 g smör eller margarin
½ dl socker
1 msk malen kanel
Pensling:
1 ägg
Garnering:
pärlsocker
hackad sötmandel
Ugnstemperatur: 250 grader
Smula
ner jästen i degbunken. Häll på den kalla mjölken och rör tills jästen
löst sig. Tillsätt fiberhusk, rör om och låt skalen svälla i tio min.
Blanda
ner sirap, kardemumma, salt, mjukt matfett och kesella. Tillsätt det
mesta av mjölblandningen men spara ca 1 dl till utbakningen.
Arbeta degen riktigt kraftigt, helst i maskin i ca 10 min. Observera att degen inte ska jäsa i bunken.
Strö
resten av mjölblandningen på arbetsbänken och knåda degen väl med lätt
hand. Dela degen och kavla varje del till en stor platta.
Blanda samman matfettet med socker och kanel och bred blandningen över degplattorna. Rulla ihop varje degplatta från långsidan.
Skär
degen i 3-4 cm breda bitar och lägg i bakformar som du placerar på en
plåt. Täck med bakduk och låt dem jäsa i rumstemperatur i 1½ till 2
timmar.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker blandat med hackad mandel.
Grädda mitt i ugnen i 250 grader i ca 12-14 min.
Låt bullarna svalna under bakduk.
Glutenfria lussekatter
Ingredienser: | ||||||||
25g röd jäst, 2 dl mjölk 3%, 75 g smör, 1 krm salt, 3/4 dl strösocker, 1 påse (1/2 g)saffran, 1 msk fiberhusk, 1 dl kesella 1%, 1/2 ägg, ca 8-9 dl fin glutenfri mjölmix. Pensla: 1/2 ägg och garnera med russin
|
Plommonmarmelad
1,5 kg plommon (jag hade 2,1 kg)
½ dl vatten
1 citron
1 kg syltsocker
Kärna ur och lägg i gryta med vatten tillsammans med citronklyftor. Låt allt koka upp långsamt utan lock i ca 35 min. Tillsätt lite socker i taget och rör om. Koka kraftigt i 15 min, även det utan lock och gör sedan ett "marmeladprov" Häll en matsked på en tallrik och sätt i i kylskåpet tills det blir kallt. Dra med en sked i mitten, rinner spåren inte ihop så är det färdigt annars koka några minuter till.
Häll upp i väl rengjorda och varma burkar.